TimoTynkkynen

Huuhaan aikakausi

Olemme joutuneet eräänlaiseen huuhaan kierteeseen, jossa keksitään kilpaa toinen toistaan arveluttavampia keinoja ”parantaa maailmaa”.

Bannattuja sananlaskuja, sukupuolia, elokuvia, makeisia... puhumattakaan metoosta ja seksuaalisesta häirinnästä sekä vihapuheesta.

 

Vegaanit ja eläinaktivistit haluavat kieltää sellaisia sanontoja kuten ”kaikki munat yhdessä korissa” tai vaikkapa ”kaksi kärpästä yhdellä iskulla” He yrittävät kyseenalaistaa sanontoja joissa puhutaan lihasta.

Eräs opettaja oli höyrähtänyt oppilaalleen tunnilla jolla oppilaiden piti luetella sananlaskuja. Oppilas oli viattomana sanonut että ”oma maa mansikka, muu maa mustikka”. Opettajan mielestä sananlasku oli rasistinen. Tämä opettaja on varmaan ollut niin nuori että ei todellakaan ole selvillä tuon sananlaskun alkuperästä, sillä sananlasku on syntynyt siitä kun aikoinaan kaskettiin metsiä ja kasketulla omalla alueella kasvoi sitten ahomansikkaa ja kaskeamattomalla muulla alueella mustikkaa.

Toisille piparit ovat rasistisia ja toisille eivät, toisille tähtitortut ovat rasistisia ja toisille eivät. Kaikki riippuu kunkin subjektiivisesta kokemuksesta, eikä näin ollen pidä subjektiivisia kokemuksiaan asettaa minkäänlaisen mittarin asemaan yleistämällä omia henkilökohtaisia kokemuksiaan koko kansaa koskeviksi.

 

Mihin tällainen huuhaa lopulta johtaneekaan... kohta varmaan joku hoksaa että sananlaskuilla puhutaan kuolleista ihmisistä pahaa: kielletään sellaisia sanontoja kuin että ”henki haisee” tai ”henki vinkuu”.

 

Aina on olemassa ihmisiä jotka pahoittavat mielensä joko tarkoituksella tai vahingossa, mutta sellaista yleismaailmallista ”oikein puhumisen” mallia on mahdotonta edes kehitellä, sillä mikä toiselle on vastenmielistä, voi taas toiselle olla hyvinkin rakas asia.

Meistä jokainen assosioi asiat eri tavoin, joten on parempi nämä assosiaatiot pitää ihan omina näkemyksinään alkamatta kiusata niillä koko ihmiskuntaa.

 

Takavuosilta jäi vahvasti mieleen myös se että mökkirannassa alasti uiminen haluttiin kriminalisoida muka ”seksuaalisena häirintänä”. Nämä on tietysti otettava hyvin tapauskohtaisesti, mikä sitten on häirintää ja mikä ei. Normaali lähtökohta on että suomalainen ui yleensä alasti jos vaan on hiljainen ja rauhallinen paikka, myös oma mökki on sellainen rentoutumisen paikka, vaikka siellä naapuri olisikin vieressä. Eri asia on jos tietysti tahallaan riekutaan laiturilla alastomana ja tyrkytetään itseä toisten nähtäväksi, mutta normaali alastomuus ei voi olla seksuaalista häirintää. Enemmänkin siinä tapauksessa se joka pitää normaalia alastomuutta seksuaalisena häirintänä on itse häiriintynyt ja omaksunut kieron asenteen seksuaalisuuteen.

 

Yleisesti ottaen tänä aikakautena kun tällainen varsin huuhaan tuntuinen toiminta yleistyy, on mietittävä uudelleen missä alkusyy. Ei se voi olla että kaikki muuttuu nyt yhtäkkiä joksikin toiseksi mitä se ei ennen tätäkään ole ollut. Ei ole mitään järkeä alkaa sensuroimaan ja julistamaan pannaan pohjimmiltaan viattomia sananlaskuja, Pekka Puupää-elokuvia, piparkakkuja, tähtitorttuja, uimista luonnollisessa asussa.. luetteloa voisi jatkaa vaikka loputtomiin. On etsittävä itsestään se syy, mikä aiheuttaa tällaisen vastenmielisen assosiaation.

Lyhyesti sanottuna, ei kenenkään henkilökohtaisen ongelman takia ole mitään järkeä alkaa muuttamaan koko maailmaa mieleisekseen vaan helpompi on käsitellä se henkilökohtainen ongelma itsessään ja siten koittaa uudelleen sopeutua ympäröivään maailmaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat